Grön BoStad Stockholm hjälper stadsodlarna Grönska att utvecklas

Basilikan odlas utan jord och solljus, plantorna växer tack vare näringslösning och ljus från LED-lampor i olika färger.

Grönska:

Startade: 2014.

Grundare: Robin Lee, Natalie de Brun Skantz och Petter Olsson.

Kontakt: info@gronska.org.

Robin Lee och Natalie de Brun Skantz från Grönska flankeras av IVL-forskarna Elvira Molin och Michael Martin. IVL har bland annat hjälpt Grönska med att räkna på energiåtgång och miljöpåverkan från produktionen.

Odling på höjden i staden

Doften är behaglig och skapar en längtan efter pesto. Vart man än vänder blicken står de där, hundratals basilikaplantor i hyllor som växer på höjden. Här, i en trång och fuktig källare i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden söder om Stockholm, pågår ett storskaligt experiment på några få kvadratmeter. Basilikan odlas utan jord och solljus, plantorna växer med hjälp av näringslösning och ljus från små röda och blå LED-lampor. Metoden kallas för hydroponisk odling.

Bakom idén står företaget Grönska, som är ett av de första i Sverige med vertikal odling. Deras mål är att erbjuda ett hållbart och närproducerat alternativ till importerade grönsaker och örter. Bland plantorna i källaren träffar vi två av grundarna, Robin Lee och Natalie de Brun Skantz.

– Att odla lokalt och vertikalt är framtiden, det är inte försvarbart att importera så mycket grönsaker som vi gör i dag. Vi måste komma bort från de långa transporterna och de utsläpp som de orsakar, säger Natalie de Brun Skantz.

I dag svarar matkonsumtionen i Sverige för en tredjedel av hushållens utsläpp. Det beror till stor del på att vi importerar mycket livsmedel.

 

Grönska kommer snart att kunna erbjuda sina kunder mer än basilika. I odlingshyllorna finns numera också koriander och olika typer av sallader och örter.

Sjuttiotusen basilikaplantor vid årets slut

Sedan i november 2016 har Grönska levererat basilikaplantor till butiken Paradiset i Stockholm. Då producerade man cirka 700 plantor i månaden. I dag är man uppe i 5 000 plantor  – och till slutet av 2018 är målet satt till 70 000 plantor. Flera kunder har tillkommit på senare tid, bland annat Urban Deli och restaurangen Centan i Bagarmossen.

– Det är ett ambitiöst mål, men vi räknar med att kunna flytta in i större lokaler redan i år. Där kan vi automatisera verksamheten vilket gör att vi kan skala upp produktionen relativt snabbt, säger Robin Lee.

Han tänker bland annat på nya tekniska lösningar som framför allt innebär att handpåläggningen minskar. Förutom odlingen i Hammarbyhöjden har Grönska också utvecklat ett mindre odlingssystem som kan användas av butiker, restauranger och skolor. Som bake off – fast för växter.

Under åren har Grönskas arbete vid flera tillfällen uppmärksammats och belönats. Ett exempel är  Stockholms stads innovationsstipendium som Grönska tog emot 2016. Förutom en prissumma på 105 000 kronor ingick också stöd i form av bland annat affärscoachning och analyser från ett flertal partners inom Invest Stockholms nätverk, bland andra IVL, Svenska Miljöinstitutet. Samarbetet har fördjupats sedan dess. Grönska är ett av de första företagen, som via Grön BoStad Stockholm, får stöd av IVL för att verifiera sin verksamhet inför en fortsatt expansion.

”Titta, vad snabbt den här har växt.” Robin Lee och Natalie de Brun Skantz tittar närmare på sina odlingar.

IVL undersöker energiåtgången

IVL har i första hand hjälpt Grönska med att utreda energianvändningen för vertikal odling.

– Det är av stort värde för oss att få samarbeta med IVL. Det viktigaste för oss är att få en mer djupgående förståelse kring energianvändning och hur förbättringar kan göras. Nästa steg blir att gå igenom resultatet, som vi kommer att få ta del av i mars och därefter fortsätta vårt samarbete med IVL, säger Robin Lee.

Det är forskarna Michael Martin och Elvira Molin som är ansvariga för IVL:s studie. De har bland annat räknat på energiåtgång och miljöpåverkan i samband med framställningen av de material som används vid produktionen.

– Resultaten visar på stor energiåtgång vid framställning av plantjord och en hög miljöbelastning från belysningen. För att åstadkomma förbättringar behöver man alltså tänka igenom val av växtmedium och optimera belysningen, säger Michael Martin.

Grönska kommer inom kort att erbjuda sina kunder mer än basilika. I odlingshyllorna finns numera också koriander, olika typer av sallader och örter (bland annat timjan och gräslök).

I slutet av 2018 räknar man med att kunna flytta in i nya större lokaler i Årsta.

Hur ser Grönska ut om fem år?

– Då har vi odlingar i flera svenska städer och bidrar till färre utsläpp genom minskade livsmedelstransporter. Testodling av bananer och tropiska frukter pågår och vi förbereder Grönskas första steg ut i Europa, säger Natalie de Brun Skantz.

Text: YLVA CARLSSON

Foto: MARC FEMENIA